Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Bodens BK HF P18 är redo för helgens steg 1 i USM

Till helgen är det äntligen dags att starta igång USM 2023-2024. Först ut är steg 1 för både F18 och P18.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

USM är de officiella svenska mästerskapen i handboll för ungdomar 14-18 år. USM startar i september varje år och runt 600 anmälda lag i de sex klasserna (flickor 14, 16 och 18 samt pojkar 14, 16 och 18) spelar mellan ett och fyra steg. Hela tävlingen avslutas under den samlade finalhelgen som spelas i april nästföljande år där 48 lag slutligen gör upp om titeln svensk mästare i respektive klass. Finalhelgen i USM 2024 arrangeras i IFU Arena, Uppsala den 26-28 april.

Bodens BK HF är ett av de deltagande lagen i P18-klassen som tillsammans med F18-klassen inleder säsongens USM med steg 1 nu till helgen. Steg 1 för P18 är uppdelat i 15 olika grupper som spelas med tre eller fyra lag. De två främsta lagen kvalificerar sig för spel i steg 3 och övriga kvalificerar sig för spel i steg 2. Även F18-klassen är uppdelad i 15 grupper, men där spelas steg 1 med fyr- och femlagsgrupper. Även här gäller att de två främsta lagen kvalificerar sig för spel i steg 3 och övriga kvalificerar sig för spel i steg 2.

Bodens BK HF P18 spelar i grupp 1:14 och möter Vassunda IF och Önnereds HK. Vi tog ett snack med assisterande tränare Jonas Erkki Nordberg.

Hej Boden! Steg 1 närmar sig med stormsteg. Hur har ni förberett er?
Vi har deltagit i Partille Cup P18 i somras. Sedan började vi om träningarna i början av augusti och har därefter spelat en träningsmatch.

Vad betyder deltagandet i USM för just er?
Mycket. Eftersom vi endast spelar 11 matcher i div 2 Norra herrar under 23/24 så är varje situation viktig för grabbarnas utveckling.

Vad har ni för förväntningar på årets USM?
Att vi får till det vi tränat på under augusti och kan bygga vidare på det under säsongen.

Har ni deltagit förut? Om ja, vad har ni lärt er som ni tar med er in i årets USM?
Ja det har vi. Det vi tar med oss är att förvalta våra lägen framåt samt hemspringet.

Berätta gärna lite mer om ert lag.
Vi är 16 killar födda 05-07 som hållt igång under många år nu.

Berätta gärna lite mer om er förening.
Bodens BK HF är en stor förening med drygt 400 utövare och lag i princip i alla åldersklasser. Fyra seniorlag med bl a ett i div 1 herrar med sikte uppåt!

Amanda Törner är tävlingsansvarig för USM på Svenska Handbollförbundet. Hon säger såhär om årets säsong:

- Äntligen är det dags för USM. Det har varit en sommar och höst av många förberedelser, så nu ser vi verkligen framemot att kicka igång tävlingen! Precis som alltid har intresset för att vara med i USM varit stort. Klasserna är stora och många ungdomar kommer få spela mycket handboll under hösten som kommer. Sett till tävlingen i övrigt är det mesta som vanligt. Vi har skruvat lite i upplägget för att på ett bättre sätt möta de deltagande lagens behov, så i år har vi, tack vare vår nya tävlingsplattform Profixio, kunnat dokumentera önskemål för resor från klubbarna redan från början. Det tar vi givetvis hänsyn till när vi lägger grupperna för att det ska bli så bra för så många som möjligt. Vi har också rört oss mot att spela i fyr- och femlagsgrupper så långt som det är möjligt då responsen från deltagande lag har varit att det blir mest sportsligt rättvist.

Nu till helgen inleds tävlingen med F18- och P18-klasserna. Drygt 200 matcher kommer spelas i jakt på direktkvalificeringen till steg 3. USM visas givetvis på Handboll Play, så att alla som inte har möjlighet att ta sig till hallen kan följa sina favoritlag oavsett. Med det sagt vill vi på SHF önska alla lag, spelare, domare, arrangörer och supportrar välkomna till ännu en säsong, och till USM 2023-2024!

Relaterad information
Läs mer om USM 2023-2024 >>
Gruppindelningar F18 >> Länk till annan webbplats.
Gruppindelningar P18 >> Länk till annan webbplats.
Handboll Play >> Länk till annan webbplats.

Du kan också under hela säsongen följa senaste nytt kring USM i appen SWE Handboll.

Publicerad: 2023-09-22

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!