Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball besökte Ukraina camp på Barnens ö

40 barn från Ukraina var för andra året på camp på Barnens ö på Väddö i Stockholms skärgård. Barnen kommer från Kiev och har föräldrar som på något sätt är engagerade i kriget.

Jennie Linnell och Ingemar Linnell från Hand the Ball blev inbjudna till Ukraina camp för att genomföra en rörelseaktivitet som passade för flera olika åldrar. Ukraina camp är ett intitiativ som kommer från borgmästaren i Kiev - den f d världsmästaren i boxning Vitali Klitschko. Barnen är alla från Kievområdet och är mellan 8 och 16 år. De kommer till Barnens ö med egen buss och stannar i tre veckor. Kiev och Stockholm är vänorter, och Stockholms stad står för en del av kostnaderna.

Barnen visade stort engagemang

Under de 90 minuterna som Hand the Ball var på plats spelades streethandboll med de äldre barnen och de yngre hade öppen rörelseaktivitet. De flesta barnen pratade i princip bara ukrainska men med hjälp av tolk skapades en fin förståelse. Några av de svenska ledarna på campen hade sett ett inslag på TV om Hand the Ball, men för övriga var konceptet något helt nytt. Jennie och Ingemar slogs av kreativiteten och att många hittade på nya häftiga övningar på egen hand.

- Verkligen en häftig eftermiddag där man trots att vi inte pratar samma språk på enkla vis kunde aktivera oss tillsammans och många av barnen mötte handboll för första gången. Kul att de hade hört om Hand the Ball och barnen var magiska på att själva vara kreativa och hitta lösningar med den gröna bollen, säger Ingemar Linnell.

Jennie Linnell instämmer:
- Några testade till och med att spela både streethandboll och handboll mot två mål med mig och det är fascinerande hur snabbt de tog till sig handboll vilket de inte visste något om innan trots att vi inte kunde kommunicera genom språket.

Nöjda arrangörer

Janne Sjonemark som arbetar på Ukraina camp är väldigt nöjd med dagen och aktiviteten. Även om några av våra ledare sett ett inslag på TV, så var det något helt annat att få uppleva Hand the Ball live. Att få se och uppleva den energi som skapades och där alla deltog var något helt fantastiskt.

- Ert besök var grymt uppskattat-alla niger och bockar!!

Publicerad: 2023-09-20

Senast uppdaterad: 2023-09-20

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!