Gå till innehåll

Svensk Handboll

VM är över Danmark segrade

Sverige kämpade väl i första halvlek men förlorade bronsmatchen mot Spanien. Danmark gjorde hattrick och vann VM-guld för tredje gången i rad.

Bilden: Sverige tackar publiken på Tele2 Arena efter förlusten i bronsmatchen och Sveriges sista framträdande i VM på hemmaplan. Foto: Bildbyrån.

Speldag 18, den 29 januari

VM är över, för den här gången. 112 matcher har spelats, här är resultaten från de fyra matcherna som avslutade VM 2023:

Match om placering 5/6 Tyskland - Norge: 28-24
Match om placering 7/8 Egypten - Ungern: 36-35
Bronsmatch Spanien - Sverige: 39-36
Final Danmark - Frankrike: 29-34

Placeringsmatch 5/6: Tyskland - Norge

I matchen om 5:e och 6:e plats i årets VM gjorde Tysklands målvakt, Andreas Wolff, en topprestation och hade en räddningsprocent på 43 %, och hjälpte laget att säkra 5:e-platsen mot Norge. Det är fjärde gången på de åtta senaste världsmästerskapen som Tyskland slutar bland de fem bästa.

Wolff blev också den förste målvakten sedan 2015 att rädda minst 100 skott under VM, senaste gången var det Frankrikes Thierry Omeyer räddade 109 skott för att hjälpa "Les Experts" att vinna titeln.

Wolf utsågs till matchens lirare, precis som i matcherna mot Nederländerna och Egypten.

Norge slutar på 6:e plats, precis som vid VM i Egypten för två år sedan. Detta är sjätte gången i rad som Norge slutar bland de 10 bästa, det gör Norge till ett av de mest konsekventa europeiska lagen i VM.

Placeringsmatch 7/8: Egypten - Ungern

Det blev en dramatisk kamp mellan Egypten och Ungern och matchen avgjordes först efter förlängning, 36-35 (17:11; 28:28; 32:32). Egypten slutar därmed på sjunde plats, samma som för två år sedan.

Egypten tog kommandot i första halvlek och släppte inte in ungrarna i matchen och kunde gå till halvtidsvila med en sexmålsledning.

Ungern har varit svajiga under mästerskapet och var så även i matchen mot Egypten. Man tog sig nästan ikapp vid några tillfällen i andra halvlek, men Eypten höll emot bra, tills Ungern blev för starka under sista delen av andra halvlek och kunde kvittera till 28-28 med endast 11 sekunder kvar.

Efter 70 spelade minuter var det fortfarande lika och matchen förlängdes ytterligare. Egypten vann till slut med uddamålet 36-35.

Egypten blir för tredje VM:et i rad topp åtta och Ungern slutar topp tio för nionde gången i rad.

Bronsmatch: Spanien - Sverige

Sverige hade greppet i första halvlek, men Spanien gjorde comeback under andra och besegrade Sverige med 39-36 i den mest målrika bronsmatchen genom alla tider.

Sverige inledde snabbt och starkt i en fullsatt Tele2 Arena, publikrekord sattes för tredje matchen i rad, 22 650, och tog ett tidigt grepp om matchen. Hampus Wanne och Niclas Ekberg satte 10 från sina kantpositioner och Max Darj, var 100 procentig (4/4) på linjen samtidigt som Felix Claar glänste och gjorde 10 assist och två mål själv. Sverige gick till halvtidsvila med en fyramålsledning 22-18.

Spanien kom ut efter vilan med en ny taktik. Från statiska 6-0 till ett mer agressivt 6+1 kunde spanjorerna skära av Claar. Spanien bytte också målvakt och kunde få stopp på Sverige samtidigt som Sverige inte kunde få stopp på spanjorerna som gjorde mål på mål. Spanien kunde vända matchen och Sveriges försprång åts upp snabbt. Sverige lyckades inte återhämta sig och festen kom av sig (för Sveriges och majoriteten av publikens del) och med Spansk vinst 39-36 utplånade man det tidigare rekordet för antal gjorda mål i en bronsmatch, som sattes vid VM i Egypten i bronsmatchen mellan Spanien och Frankrike då spanjorerna slog Frankrike med 35-29.

Sverige slutar på fjärdeplats, precis som vid hemma-VM 2011, och tackades av publiken med applåder efter slutsigna –Tyvärr kunde vi inte ge publiken, som verkligen stöttade oss, något tillbaka genom att ta bronset. Det är så klart en besvikelse, vi hade velat ta medalj, sa målvakten Tobias Thulin till handbollskanalen.se efter matchen.

Spanien vann sin femte VM-medalj och har nu slutat på pallen i fem av de tio senaste världsmästerskapen.

Guldmatch: Danmark - Frankrike

Danmark satte rekord och säkrade inför rekordpublik sitt tredje VM-guld i rad, och sjunde medalj totalt, efter vinst mot Frankrike med 34-29.

Danmark tog en tidig ledning i matchen med Niklas Landin mellan stolparna och Simon Pytlick som kom in bra i matchen med tre mål på fyra minuter. Frankrike tog en tidig time-out efter bara sex minuter. Men Frankrike behöll lugnet och läs sig inte stressas, inte ens när Danmark ryckte till en femmålsledning efter 15 minuter. Frankrike jobbade på och levererade handboll på toppnivå, åt ikapp Danmarks försprång som minskade till endast ett (16-15) inför halvtidsvilan.

I den andra halvleken klev danske Rasmus Lauge Schmidt fram. Schmidt hade missat fem matcher i VM på grund av skada och det var innan finalen tveksamt om han kunde spela, men han tog sig an utmaningen och gjorde en magnifik andra halvlek och gjorde tio mål.

Med två minuter kvar räddade Niklas Landin Melvyn Richardsons straff och Danmark kunde behålla sin ledning (32:29), och den visade sig vara ointaglig. Danmark vann vann med 34-29. Sin 28:e vinst i rad i VM-sammanhang.