Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Ukrainska barn och unga kan snabbt slussas in i svensk handboll

Ukrainska barn och unga som flyr till Sverige från kriget i Ukraina kan genom ett förenklat sätt snabbt börja spela handboll i svenska föreningar. För seniorspelare under kontrakt är det dock inte möjligt under våren.

Den 18 mars 2022 gick det Internationella Handbollförbundet ut med ett tillfälligt regelverk för internationella övergångar som innebär att utländska kontraktsspelare i Ukraina, Ryssland och Belarus har rätt att bryta sina kontrakt för resten av säsongen. Spelarna har under denna tid rätt att representera en förening i ett annat land. Detta innebär dock inte att de automatiskt är fria att börja spela med föreningar i Sverige. Varje lands nationella regelverk för övergångar gäller fortsatt.

Med anledning av den uppkomna situationen har Svenska Handbollförbundet (SHF) tagit upp frågan till behandling. SHF har beslutat att inte göra något tillfälligt undantag av de svenska övergångsreglerna. Utländska kontraktsspelare från Ukraina, Ryssland och Belarus kan alltså inte göra övergång till svenska föreningar före den 1 maj då övergångsfönstret öppnar igen.

Ovanstående gäller seniorer med kontrakt. För övriga seniorer, samt ungdomar och barn, gäller ordinarie bestämmelser. I dessa finns fastlagt att barn och ungdomar med flyktingstatusförklaring får börja spela handboll efter en kraftigt förenklad procedur. Detta är innebörden av en ändring i Svenska Handbollförbundets tävlingsbestämmelser som SHF beslutade om våren 2020.

Publicerad: 2022-03-11

Senast uppdaterad: 2022-11-28

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!