Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Stor geografisk spridning i grupp 6

Handbollsligan-nykomlingarna HK Aranäs ställs mot värmländska IF Hellton, huvudstadslaget AIK samt Skövde HF. 

Skövde HF

Ort: Skövde
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 6
Resultat i fjolårets cupspel: Kvartsfinal
Hemmaarena: Skövde Idrottshall

HK Aranäs

Ort: Kungsbacka
Placering i fjolårets seriespel (DA): 1
Resultat i fjolårets cupspel: Kvartsfinal
Hemmaarena: Kungsbacka Sporthall

AIK

Ort: Solna
Placering i fjolårets seriespel (DA): 11
Resultat i fjolårets cupspel: Gruppspel
Hemmaarena: Solnahallen

IF Hellton Karlstad

Ort: Karlstad
Placering i fjolårets seriespel (D2V UFS): 3
Resultat i fjolårets cupspel: Omgång 3
Hemmaarena: Sundsta Sporthall

Rustan Lundbäcks HK Aranäs går en spännande säsong till mötes. För första gången på 2000-talet ska klubbens damlag spela i högsta serien. I våras vann de allsvenskan med 38 inspelade poäng. Den interna skytteligan vanns av mittnian Nova Hallén som noterades för 99 fullträffar. 

Till skillnad från Aranäs har Skövde HF gott om rutin från högsta serien. Föreningen har tillhört Handbollsligan sedan 1996 och vann SM-guld 2008. Fjolårssäsongen slutade med en sjätteplats i serien, vilket innebar SM-slutspel och kvartsfinal mot Önnereds HK. Skaraborgarna föll med 1–3 i matcher. 

AIK från Stockholm åkte ur allsvenskan i fjol och får nu ladda om batterierna för spel i division 1 norra. I laget återfinns bland andra målvakten Catrin Axelsson som representerade Skuru IK för två år sedan. Dessutom har hon två USM-guld med Gustavsberg på meritlistan.

Anrika IF Hellton Karlstad imponerade i kvalspelet och eliminerade bland annat allsvenska Alingsås HK i omgång 3. Niometersspelaren Handel Diaz utmärkte sig under våren och gjorde elva mål i det avgörande returmötet med AHK i Nolhagahallen. Säsongen 2016/17 spelade Hellton senast i högsta serien. Numera spelar de i division 2 västra. 

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till åttondelsfinal. Samtliga matcher i ATG Svenska cupens gruppspel visas på Handbollplay.se Länk till annan webbplats.. Livescore går att följa på svenskhandboll.se Länk till annan webbplats.. Sedan tidigare står det klart att ATG Svenska cupen från och med säsongen 2023-2024 kommer att avgöras genom ett Final4.

Spelschema:

Lördag 19 augusti, 14.00: AIK–HK Aranäs
Onsdag 23 augusti, 19.00: IF Hellton Karlstad–Skövde HF
Lördag 26 augusti, 17.00: AIK–IF Hellton Karlstad
Söndag 27 augusti, 17.00: HK Aranäs–Skövde HF
Lördag 2 september, 14.00: IF Hellton–HK Aranäs
Lördag 2 september, 15.00: Skövde HF–AIK

Till resultatsidan: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/category/1137553 Länk till annan webbplats.
Till damtävlingen: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/categories Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-08-09

Senast uppdaterad: 2023-08-11

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!