Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Helsingborg och Baltichov med allt att vinna

Helsingborg och IK Baltichov eliminerades båda i gruppspelet i fjol. Har de vad som krävs för att skrälla mot Handbollsligan-duon Kungälvs HK och Lugi HF?

Kungälvs HK

Ort: Kungälv
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 8
Resultat i fjolårets cupspel: Åttondelsfinal
Hemmaarena: Mimershallen

Lugi HF

Ort: Lund
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 9
Resultat i fjolårets cupspel: Åttondelsfinal
Hemmaarena: Sparbanken Skåne Arena

OV Helsingborg

Ort: Helsingborg
Placering i fjolårets seriespel (DA): 6
Resultat i fjolårets cupspel: Gruppspel
Hemmaarena: Idrottens hus, Helsingborg

IK Baltichov

Ort: Lerum
Placering i fjolårets seriespel (D1S): 8
Resultat i fjolårets cupspel: Gruppspel
Hemmaarena: Förbohallen Stenkullen

IK Baltichov från Lerum är det lägst rankade laget i grupp 8. Med elva förluster på 22 matcher slutade laget på en åttondeplats i division 1 södra den gångna säsongen. I fjol slutade de sist i grupp 1, efter idel nederlag mot IK Sävehof, Tyresö Handboll och AIK. 

OV Helsingborg var desto närmare att gå vidare från gruppspelet. Skåningarna föll med små marginaler mot Boden Handboll (25–27) och Huddinge HK (28–31). Däremot lyckades de knipa en poäng mot dåvarande regerande cupmästarna Skuru IK (33–33). Ny i laget är den före detta Lugi-spelaren Amanda Andersson.

Kungälv och Lugi är med tanke på serietillhörigheten och rutinen stora favoriter till avancemang. KHK, som anfördes av skyttedrottningen Mia Lagumdzija, nådde SM-slutspel i våras men åkte ut med 0–3 i matcher mot Sävehof. Lagumdzija gjorde 144 mål i grundserien förra året och tog därför plats i SHE:s All star team säsongen 2022/2023. 

Vinröda Lugi har under sommaren bytt huvudtränare från Kenneth Andersson till Timo Glave. Glave växte upp i Berlin och spelade bland annat Lundaspelen under sin ungdom. På listan över nyförvärv sticker systrarna Sofia och Lovisa Delac ut, samt Ebba Schultz och Greta Westerlund som båda ansluter från H43 Lund. Lugi tappar dock stjärnglans i och med Cecilie Bjerres övergång till danska Ringköping. Dessutom är Clara Lerby (EH Ålborg), Sabina Jacobsen (slutar) och Bella Gulldén (paus) ej kvar i laget. 

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till åttondelsfinal. Samtliga matcher i ATG Svenska cupens gruppspel visas på Handbollplay.se Länk till annan webbplats.. Livescore går att följa på svenskhandboll.se Länk till annan webbplats.. Sedan tidigare står det klart att ATG Svenska cupen från och med säsongen 2023-2024 kommer att avgöras genom ett Final4.

Spelschema:

Fredag 18 augusti, 19.00: IK Baltichov–Kungälvs HK
Onsdag 23 augusti, 19.00: OV Helsingborg–Lugi HF
Lördag 26 augusti, 18.30: Kungälvs HK–OV Helsingborg
Söndag 27 augusti, 16.00: IK Baltichov–Lugi HF
Onsdag 30 augusti, 18.00: Lugi HF–Kungälvs HK
Lördag 2 september, 18.00: OV Helsingborg–IK Baltichov

Till resultatsidan: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/category/1137555 Länk till annan webbplats.
Till damtävlingen: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/categories Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-08-09

Senast uppdaterad: 2023-08-11

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!