Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Stenungsund laddar för möte med svenska mästarna

Hur kommer division 2-laget Stenungsunds HK att stå sig mot de regerande svenska mästarna IK Sävehof? Svaret får vi den 19 augusti då lagen möts i Stenungsunds Arena. Här är en förhandstitt på grupp 1 i ATG Svenska cupen. 

IK Sävehof

Ort: Partille
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 1
Resultat i fjolårets cupspel: Guld
Hemmaarena: Partille Arena

Kärra HF

Ort: Göteborg
Placering i fjolårets seriespel (DA): 3
Resultat i fjolårets cupspel: Åttondelsfinal
Hemmaarena: Lillekärrshallen

GF Kroppskultur

Ort: Uddevalla
Placering i fjolårets seriespel (DA): 5
Resultat i fjolårets cupspel: Åttondelsfinal
Hemmaarena: Agnebergshallen

Stenungsunds HK

Ort: Stenungsund
Placering i fjolårets seriespel (D2V UFS): 5
Resultat i fjolårets cupspel: Omgång 2
Hemmaarena: Stenungsunds Arena

IK Sävehof bär på det stora favoritskapet i grupp 1. Partillelaget kommer till premiären mot Stenungsunds HK med ett färskt SM-guld i bagaget. Dessutom vann de föregående upplaga av ATG Svenska cupen. Något annat än en premiärseger mot SHK vore en rejäl överraskning. På truppfronten har Sävehof tappat fjolårets interna skyttedrottning Frida Rosell till franska Besancon. Nyförvärvet Thea Stankiewicz är tänkt som en av ersättarna. 

Den allsvenska duon Kärra HF och GF Kroppskultur nådde båda åttondelsfinal i fjolårets upplaga av ATG Svenska cupen. Väl där eliminerades de av Skuru IK respektive H65 Höör. Värt att notera är att Kärra vann båda mötena med Kroppskultur i allsvenskan den gångna säsongen. 

Efter ett lyckat kvalspel med bland annat segrar mot Särökometernas HK och Torslanda HK är Stenungsunds HK klara för gruppspel. SHK spelar i division 2 och är således ett av de lägst rankade lagen kvar i turnerningen. Elsa Svirins gjorde tio mål i den avgörande kvalmatchen mot Torslanda och säger såhär om Stenungsunds möjligheter att skrälla i gruppspelet:

– På förhand känns det ganska bra. Men också nervöst. Det är många spelare som har lämnat laget under sommaren, så vi kommer ha väldigt många unga spelare. Självklart kommer det bli tufft för oss. Men vi ska göra det bästa av situationen och gå in med mycket glädje till matcherna, menar Svirins som har IK Baltichov som moderklubb.

Vad minns du från den avgörande kvalsegern mot Torslanda?

– Mycket glädje. Det var en väldigt rolig match att spela. Vi fick en ganska tuff avslutning på serien. Men att få avsluta hela fjolårssäsongen med att kvalificera oss för gruppspelet i ATG Svenska cupen var precis vad vi behövde. Spelmässigt föll allt på plats, och för egen del var det nog en av mina bästa matcher i karriären. Den matchen är något man sent kommer att glömma.

Noterbart är att Svirins representerat Kärra HF, en av Stenungsunds motståndare i gruppspelet.

– Det ska bli roligt att möta mitt gamla lag Kärra. Sen blir det också häftigt att möta Sävehof som vann SM-guld och cupguld i våras. Våra chanser till poäng mot Sävehof beror nog på vilket lag de ställer upp med, menar niometersspelaren.

Matchen mellan Stenungsund och Sävehof spelas klockan 15.00 lördag den 19 augusti.

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till åttondelsfinal. Samtliga matcher i ATG Svenska cupens gruppspel visas på Handbollplay.se Länk till annan webbplats.. Livescore går att följa på svenskhandboll.se Länk till annan webbplats.. Sedan tidigare står det klart att ATG Svenska cupen från och med säsongen 2023-2024 kommer att avgöras genom ett Final4.

Spelschema:

Lördag 19 augusti, 15.00: Stenungsunds HK–IK Sävehof
Tisdag 22 augusit, 19.00: IK Sävehof–Kärra HF
Tisdag 22 augusti, 20.15: GF Kroppskultur–Stenungsunds HK
Lördag 26 augusti, 14.00: Kärra HF–GF Kroppskultur
Onsdag 30 augusti, 19.00: GF Kroppskultur–IK Sävehof
Lördag 2 september, 15.00: Stenungsunds HK–Kärra HF

Till resultatsidan: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/category/1137523?segment=kommende Länk till annan webbplats.
Till damtävlingen: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/categories Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-08-07

Senast uppdaterad: 2023-08-11

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!